Συνέδριο 2018


1ο Διεθνές Συνέδριο στην «ΛΕΙτουργική ΔΙΑχείριση Τραυματισμένων Αθλητών και Ασκουμένων»                                     30 Νοεμβρίου 2018- 1 Δεκεμβρίου 2018

 Tο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργάνωσε από τις 30 Νοεμβρίου έως την 1η  Δεκεμβρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α. στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, το Διεθνές Συνέδριο στην «ΛΕΙτουργική ΔΙΑχείριση Τραυματισμένων Αθλητών και Ασκουμένων» με απόλυτη επιτυχία.

Η θεματολογία που αναπτύχθηκε τις δύο ημέρες του συνεδρίου μέσω της διεξαγωγής στρογγυλών τραπεζών καθώς και ομιλιών ήταν:

Τραυματισμοί σε δρομείς

Διαχείριση παθήσεων της ΣΣ σε αθλητές και ασκούμενους

Λειτουργική αξιολόγηση και συμβουλευτικήσε παθήσεις της ΣΣ

Συχνοί τραυματισμοί και αποκατάσταση στα ομαδικά αθλήματα

Άσκηση και οστεοπόρωση

Άσκηση και προβλήματα αρθρικού χόνδρου

Με εισηγήσεις τους συμμετείχαν Έλληνες  διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων από Πανεπιστήμιο του εξωτερικού συμμετείχε ο κ. Γιαννικέλης Κων/νος από το Πανεπιστήμιο της Extremadura  Ισπανίας, ο οποίος πραγματοποίησε εισηγήσεις αναφορικά με τις Ιδιαιτερότητες του αθλητικού παπουτσιού καθώς και τα εργονομικά κριτήρια που εφαρμόζονται στην προπόνηση μυϊκής δύναμης. Επίσης, ο κ. Αραμπατζής Διαμαντής από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου συμμετείχε με εισήγηση στην στρογγυλή τράπεζα «Διαχείριση παθήσεων της ΣΣ σε αθλητές και ασκούμενους». Στις θεματολογίες που ανέπτυξαν οι συγκεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν δεδομένα από έρευνες που διεξάγονται στις χώρες τους και έγινε προσπάθεια μεταφοράς αντίστοιχων τακτικών και για τον Ελλαδικό χώρο.

Από τον Ελληνικό χώρο συμμετείχαν σε στρογγυλές τράπεζες ομιλητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και ιδιώτες με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τραυματισμένων αθλητών και ασκουμένων, όπως γιατροί, φυσιοθεραπευτές και γυμναστές. Ο συνδυασμός των διακεκριμένων ομιλητών και των ιδιωτών με εμπειρία στο αντικείμενο της διαχείρισης τραυματισμών είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη προσέγγιση της θεματολογίας που αναπτύχθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική προσέγγιση.

Η συμμετοχή των συνέδρων ήταν μεγάλη (495 συμμετοχές) και ιδιαίτερα σημαντική η ενεργή συμμετοχή τους με την διεξαγωγή ερωτήσεων στο τέλος κάθε συνεδρίας. Συμμετείχαν φοιτητές του προπτυχιακού και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, απόφοιτοι του ΤΕΦΑΑ καθώς και άτομα που δραστηριοποιούνται στη λειτουργική διαχείριση τραυματισμών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και 3 εφαρμοσμένα σεμινάρια, με μεγάλη συμμετοχή και με θεματολογία:

«Εφαρμογή προγραμμάτων λειτουργικής άσκησης στο νερό»

«Πόνος στον αυχένα και στην άνω ράχη –  Λειτουργική διαχείριση»

«FIFA 11+ Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών στο ποδόσφαιρο»

Όλα τα σεμινάρια περιλάμβαναν το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος

Αναφορικά με το σεμινάριο «Εφαρμογή προγραμμάτων λειτουργικής άσκησης στο νερό», το θεωρητικό μέρος περιλάμβανε πληροφορίες αναφορικά με τις ιδιαιτερότητες του υγρού περιβάλλοντος, τον τρόπο χρήσης του ειδικού εξοπλισμού, τους στόχους της άσκησης σε έναν τραυματία καθώς και τους περιορισμούς -ιδιαιτερότητες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διαχείριση τραυματισμών μέσα στο νερό. Το πρακτικό μέρος περιλάμβανε την χρήση του ειδικού εξοπλισμού μέσα στο νερό και την εκτέλεση εξειδικευμένου ασκησιολογίου από τους συμμετέχοντες.

Στο σεμινάριο «Πόνος στον αυχένα και στην άνω ράχη –  Λειτουργική διαχείριση», το θεωρητικό μέρος περιλάμβανε πληροφορίες αναφορικά με τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα, τους στόχους της άσκησης καθώς και τους περιορισμούς που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διαχείριση ατόμων που έχουν πόνο στον αυχένα. Το πρακτικό μέρος περιλάμβανε την εκτέλεση ειδικού ασκησιολογίου που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και στο χώρο του γραφείου με επισημάνσεις στην σωστή τεχνικά εκτέλεση των ασκήσεων.

Τέλος πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο «FIFA 11+ Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών στο ποδόσφαιρο». Το «FIFA 11+» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προθέρμανσης (διάρκειας 20 λεπτών) που έχει αναπτυχθεί με στόχο την πρόληψη τραυματισμών και απευθύνεται σε ποδοσφαιριστές άνω των 14 ετών. To «FIFA 11+» είναι το πιο διαδεδομένο παγκοσμίως πρόγραμμα πρόληψης αθλητικών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο. Η συστηματική εφαρμογή του απο το 2009 έως τώρα έχει επιστημονικά αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τραυματισμών που εμφανίζονται τόσο σε προπονήσεις όσο και σε αγώνες (30-50%).Στόχος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων ”FIFA 11+” είναι η εκπαίδευση γυμναστών και προπονητών ποδοσφαίρου, αναφορικά με την σωστή εκτέλεση των 15 ασκήσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Πραγματοποιήθηκε θεωρητική παρουσίαση των ασκήσεων και πρακτική εφαρμογή από τους συμμετέχοντες.

ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ΟΥ ΔΣ ΛΕΙΔΙΑΤΑ   

eΠΡΑΚΤΙΚΑ 1ου ΔΣ ΛΕΙΔΙΑΤΑ