Κριτήρια επιλογής


Υποψήφιοι

Στο Π.Μ.Σ. «Λειτουργική διαχείριση τραυματισμών σε Αθλητές και Ασκούμενους» γίνονται δεκτοί:

Πτυχιούχοι του πρώτου κύκλου σπουδών από Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ομοταγή αναγνωρισμένα Ιδρύματα της αλλοδαπής (το ίδρυμα απονομής του τίτλου της αλλοδαπής να ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής και ο τύπος του τίτλου αυτού να ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής που είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ)

Αριθμός εισακτέων

Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών ανέρχεται σε τριάντα  τέσσερις (34) κατ’ ανώτατο όριο για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν το μέγιστο αριθμό εισακτέων που έχει
οριστεί στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση που συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ., εισάγεται ο υποψήφιος που έχει τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου.

 

Προϋποθέσεις για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. 

Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης της, δηλαδή της μοριοδότησης κάθε υποψηφίου/ας πρέπει να πληρούνται απαραίτητα οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Πτυχίο /Δίπλωμα Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι.).

β) Καλή γνώση (Β2) μιας από τις γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική.

Τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που προσκομίζουν οι υποψήφιοι αξιολογούνται με βάση τον πίνακα γλωσσομάθειας που χρησιμοποιείται στον ΑΣΕΠ.

Ο φάκελος υποψηφιότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει  τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση υποψηφιότητας στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ https://leidiata.phyed.duth.gr/
  2. Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου
  3. Πτυχίο Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι.).
  4. Πιστοποιητικό «καλής» γνώσης (επιπέδου Β2) ξένης γλώσσας (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική)

Επιπρόσθετα μοριοδοτούνται:

  1. Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά της ημεδαπής ή/και αλλοδαπής, Προφορικές ή αναρτημένες ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια ή επιστημονικές ημερίδες ή σύντομα άρθρα (short papers) σε επιστημονικά συνέδρια της ημεδαπής ή αλλοδαπής
  2. Χρόνος κτήσης πτυχίου
  3. Άλλο πτυχίο από ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ)
  4. Aνώτερο επίπεδο του Β2 (καλής γνώσης) ξένης γλώσσας (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική)

Τα Κριτήρια Επιλογής των υποψηφίων είναι:

Η αξιολόγηση των υποψηφίων για την εισαγωγή στο Πρόγραμμα γίνεται με συνυπολογισμό των παρακάτω κριτηρίων. Τα μόρια που αντιστοιχούν σε κάθε κριτήριο λειτουργούν αθροιστικά χωρίς ωστόσο να είναι αναγκαίο ο υποψήφιος να ανταποκρίνεται σε όλα. Όλα τα κριτήρια είναι μετρήσιμα και δίνουν ένα ορισμένο αριθμό μορίων κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι:

  • Βαθμός πτυχίου (Μέγιστο 20 μόρια):

Η μοριοδότηση του υποψηφίου γίνεται με βάση το βαθμό πτυχίου πολλαπλασιαζόμενο με το συντελεστή 2 (δύο). Για παράδειγμα, ένας απόφοιτος με βαθμό πτυχίου 10 λαμβάνει 20 μόρια [Βαθμός πτυχίου  10 Χ τον συντελεστή  2 =20 μόρια]

Αντίγραφο πτυχίου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, στο οποίο να αναγράφεται ο ακριβής βαθμός, η ημερομηνία και το έτος κτήσης αυτού. Σε περίπτωση που ο βαθμός εκφράζεται με αξιολογικό χαρακτηρισμό ή με ακέραιο αριθμό πρέπει να υποβληθεί και βεβαίωση της οικείας σχολής για τον ακριβή αριθμητικό βαθμό.

Όσοι δεν έχουν ορκιστεί, αλλά έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν: α. βεβαίωση περάτωσης σπουδών, και β. πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας όλων των μαθημάτων με τον ακριβή βαθμό του πτυχίου και με την αναφορά ότι εκκρεμεί μόνο η ορκωμοσία τους.

  • Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά της ημεδαπής ή/και αλλοδαπής, Προφορικές ή αναρτημένες ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια ή επιστημονικές ημερίδες ή σύντομα άρθρα (short papers) σε επιστημονικά συνέδρια της ημεδαπής ή αλλοδαπής (Μέγιστο 15 μόρια).

Μοριοδοτείται με 5 μόρια ο 1ος συγγραφέας σε όλες τις περιπτώσεις (ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις κλπ), με 3 μόρια ο 2ος συγγραφέας και από 1 μόριο ο συγγραφέας στις υπόλοιπες θέσεις.

Για κάθε επιστημονικό άρθρο (original paper) κατατίθεται ολόκληρη η δημοσίευση, η αντίστοιχη βεβαίωση του περιοδικού, η φωτοτυπία της σελίδας του περιοδικού με την επιστημονική επιτροπή καθώς και η φωτοτυπία του εξωφύλλου.

Για κάθε σύντομο άρθρο (short papers) σε επιστημονικό συνέδριο κατατίθεται ολόκληρο το άρθρο από τα επίσημα πρακτικά του συνεδρίου καθώς και η αντίστοιχη βεβαίωση από το επιστημονικό συνέδριο

Για κάθε προφορική ή αναρτημένη ανακοίνωση σε επιστημονικό συνέδριο ή επιστημονική ημερίδα κατατίθεται ολόκληρη η περίληψη από τα επίσημα πρακτικά του συνεδρίου/ημερίδας, η φωτοτυπία της σελίδας των πρακτικών με την επιστημονική επιτροπή καθώς και η αντίστοιχη βεβαίωση από το επιστημονικό συνέδριο/ημερίδα

  • Χρόνος κτήσης πτυχίου(Μέγιστο 20 μόρια).

Η μοριοδότηση υπολογίζεται με βάση τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την απόκτηση του πτυχίου. Λαμβάνει 1 μόριο για κάθε έναν χρόνο που έχει μεσολαβήσει από το έτος λήψης του πτυχίου

  • Δεύτερο πτυχίο από άλλο Τμήμα ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ). (Μέγιστο 15 μόρια).

Το δεύτερο πτυχίο από άλλο Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ μοριοδοτείται με 15 μόρια. Η μέγιστη μοριοδότηση σ’ αυτό το κριτήριο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 15 μόρια. 

  • Για τους κατόχους πιστοποιητικών στην ξένη γλώσσα σε ανώτερο επίπεδο του Β2 (καλής γνώσης), προστίθεται 10% των μορίων που συγκέντρωσαν.

Τίτλοι σπουδών που προέρχονται από ομοταγή Ιδρύματα της αλλοδαπής θα πρέπει να κατατεθούν μεταφρασμένοι και επικυρωμένοι και να συνοδεύονται από την Πράξη του ΔΟΑΤΑΠ, εφόσον έχει ήδη εκδοθεί, περί αναγνωρίσεως της ισοτιμίας και της αντιστοιχίας, εφόσον πρόκειται για τίτλο πρώτου επιπέδου (πτυχίο) και περί αναγνωρίσεως ισοτιμίας εφόσον πρόκειται για τίτλους των λοιπών επιπέδων σπουδών. Στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί Πράξη του ΔΟΑΤΑΠ θα εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 304 παρ. 4 του Ν. 4957/2022, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Σημείωση:   Γίνονται αποδεκτά ευκρινή και ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα δικαιολογητικών που κατατίθενται στο φάκελο υποψηφιότητας, όταν έχουν εκδοθεί:

α) από Φορείς του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα (π.χ. οι τίτλοι σπουδών Πανεπιστημίων, οι αναλυτικές βαθμολογίες)

β) από την αλλοδαπή (π.χ. οι τίτλοι σπουδών Πανεπιστημίων, αναλυτικές βαθμολογίες ή πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών), υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.

Διαδικασία επιλογής

Καταρτίζεται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. αρχικά ένας πλήρης κατάλογος όσων έχουν υποβάλει αίτηση.

2) Η Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων:

  1. απορρίπτει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
  2. ιεραρχεί βαθμολογικά τους υποψηφίους και προβαίνει στην προδημοσίευση του προσωρινού πίνακα επιλογής και ανακοινώνει τη χρονική διάρκεια των ενστάσεων.
  • Μετά την εξέταση των ενστάσεων και με βάση τη τελική βαθμολογία του υποψηφίου καταρτίζει με αξιολογική σειρά τον τελικό πίνακα επιλογής.

3) Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος, αναρτάται στον Πίνακα Ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του Προγράμματος. 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τους 34. Στην περίπτωση που συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ., εισάγεται ο υποψήφιος που έχει τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου.

Οι επιτυχόντες καλούνται να απαντήσουν εγγράφως για το αν αποδέχονται την ένταξή τους στο Π.Μ.Σ. και τους όρους λειτουργίας του. Η μη απάντηση εντός της οριζόμενης προθεσμίας, του επιλεγέντα υποψηφίου, ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής και η Γραμματεία του Π.Μ.Σ. ενημερώνει τον αμέσως επόμενο στη σειρά αξιολόγησης από το σχετικό πίνακα επιτυχόντων.

Εγγραφή στο Π.Μ.Σ.

Ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. η χρονική διάρκεια των εγγραφών καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η εγγραφή θεωρείται ότι περατώθηκε όταν προσκομιστούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι θέσεις των επιτυχόντων που δεν θα εγγραφούν εμπρόθεσμα αναπληρώνονται από άλλους επιτυχόντες που προέρχονται από τον πίνακα επιλαχόντων με βάση τη σειρά επιτυχίας.

Χρονική διάρκεια σπουδών

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.

Διδασκαλία μαθημάτων

Εντατική φοίτηση, διδασκαλία δια ζώσης και εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, συστημάτων και διαδικτυακών εφαρμογών εκπαίδευσης (σύγχρονη ή ασύγχρονη διδασκαλία). Εξ αποστάσεως θα υλοποιούνται και οι τελικές εξετάσεις των μαθημάτων και οι παρουσιάσεις των Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών.

Απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των προσφερόμενων μαθημάτων, στα δύο πρώτα (Α’ και Β’) εξάμηνα καθώς και η επιτυχής αξιολόγηση της Διπλωματικής Εργασίας ή της Πρακτικής Άσκησης στο τρίτο (Γ’) εξάμηνο όπως κατανέμονται στα εξάμηνα σπουδών ανά ειδίκευση.

Τέλη φοίτησης

Η οικονομική συμμετοχή στο Δ.Π.Μ.Σ. ανέρχεται στο ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000€) για όλη τη φοίτηση και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις στην αρχή κάθε εκπαιδευτικής περιόδου. Η καταβολή της πρώτης δόσης (για το Α΄ εξάμηνο) είναι προϋπόθεση εγγραφής στο πρόγραμμα.

Απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης έως και 30% του συνολικού αριθμού των φοιτητών/τριών που εισάγονται στο ΠΜΣ είναι δυνατή, όταν συντρέχουν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος 4957/2022 (άρθρο 86), οικονομικά & κοινωνικά καθώς και κριτήρια αριστείας (βαθμός βασικού πτυχίου ίσος ή μεγαλύτερος του 7,5), εφόσον δεν έχουν τύχει αντίστοιχης απαλλαγής για τη συμμετοχή τους σε άλλο Π.Μ.Σ. Επίσης δεν δικαιούνται απαλλαγής και όσοι λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή.

Η αίτηση απαλλαγής τελών φοίτησης υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των επιτυχόντων.

Πληροφορίες παρέχονται:

Τηλέφωνα: 25310-39665, 25310 -39622

email: leitourgiki@phyed.duth.gr  και στην ιστοσελίδα: https://leidiata.phyed.duth.gr/